• https://api.whatsapp.com/send?phone=05521012184
  • https://www.twitter.com/@kifsamer
  • https://www.instagram.com/psikologizzetgullu
  • https://youtube.com/@psikologizzetgullu
Algı Tamircisi
www.izzetgullu.net
HERKES SADECE KENDİ ALANINDA MI KONUŞMALI
01/03/2014
Son yazımla ilgili web sitemdeki köşesinde yazı da yazan bir hocamız başta olmak üzere birkaç eleştiri geldi. Gelebilir elbette! Hepimizinki görüş sonunda! Şüphesiz ki çekişip durduklarımız hakkında en doğru hükmü aramızda yarın Allah verecektir. En doğrusunu muhakakk ki  "O" bilir.
 
Sorun görüşler değil; sorun senin görüşün yanlış, benimki doğru şeklindeki hırçın, dayatmacı, agresif ve tahammülsüz tutumdur. Baskılayıcı, dayatıcı, zorlayıcı, korkutup sindirici yaklaşım dilidir. 
 
"Aman ha bu din, rastgele konuşmayın!" Konuşursam ne olur? Günaha girersin! Gireyim, bırak kendi imtihanımı özgürce olayım! Başkasını da etkilersin ama! Başkası da etkilenip etkilenmeme ile olsun kendi imtihanını! İnsanların imtihanına neden bu denli baskı kurmaya çalışıyoruz?
 
İnsanların kafası karışıyor! Oysa karışan kafadan korkulmamalıdır, karışmayan kafadan çekinilmelidir. Çünkü karış(tırıl)mayan bir beynin zamanla dibi tutar! Karışmayan bir kafa uyar daha çok, atalarının dinine! Kafası karışan kamçılanır, arar. Her arayan ise sonunda mutlaka bulur! Halbuki halkın kafası dini direkt kendileri anlamaya çalıştıkları yahut alan dışı kişiler konuştukları için değil; her birisi ayrı telden çalan din alimleri yani hocalar  yüzünden karışmış durumdadır.
 
Bu arada rastgele konuşmanın ölçüsü sizin mesleğinizdir. Psikologsanız siz işinizin dışına çıkmış, rastgele ve kafadan sıkarak konuşuyorsunuz demektir! En büyük delil meslektir. Bu zihniyete göre psikolog sadece hasta ya da danışanla konuşur. Bilmezler ki psikologlar her türlü toplumsal sorunla ve bakış açısı ile, içinde algı, hafıza, düşünce vb. süreçlerinin bulunduğu her iş ve işlevle ilgilenir. İnsana ait hiç bir şey psikoloğun ilgisi dışında değildir. Bakmayın siz çoğu psikoloğun oturduğu yerde sadece hasta ve danışanla uğraşmasına!
 
Özetle bir hoca veya alim değiliz, dinden ne anlarız deniliyor.
Psikolog dinden bahsetmemeli, öğretmen sadece ders anlatmalı, doktor en fazla hasta bakmalı, bu işi sadece hafızlar, şeyhler ve hocalar yapmalı. Mantık bu!
 
Maalesef ki din meslek haline getirildi. Hepimizi ilgilendiren din birilerinin uzmanlık sahası oldu. Halk bu "teknik ve kompleks" işten uzak durup üç - beş hocanın ağzının içine bakmalı anlayışı yaygınlaştı!
 
"Apaçık bir kitap" ve, "Biz onda her şeyi (din için lazım olacak önemdeki şeyleri) açıkladık" denilen Kur'an, hakkında yazılan ciltlerce kitapla ancak anlaşılabilecek, her alimin ayrı bir sonuç çıkardığı (haşa) muğlak bir esere dönüştürüldü. Herkes kendi beşeri algı ve görüşünü mutlak dini bulgu ve doğru zannetti. Oysa herbirisi birer beşeri görüştü, kaynağı ilahi olan din hususunda beşeri olan görüşlerin değeri sadece diğer görüşler kadardır. Beşeri hiç bir görüş ilahi bir buyruk olamaz!
 
Statükoyu korumanın birinci şartı herkes kendi sahasında konuşsun yaklaşımıdır. Çünkü bir yapıdaki sorunları dışarıdakiler daha rahat görebilir. Hem dışarıya çıktıkça genişleyen bakış açısı nedeniyle hem de mevcut yapı ile en ufak bir duygusal vb. bir bağı olmadığı için! Balık içinde yüzdüğü suyu hakkıyla idrak edemeyebilir! 
 
Bu sebeple bir çok sorun alanında mühim tespitler genelde alan dışı kişiler tarafından ortaya konulur, çözüm noktasında da yine alan dışı kişilerin daha fazla katkısı bulunur!
 
Statükoya göre din o denli zor bir iştir ki ancak ve ancak yıllarını vererek ve sadece medreselerde vs. öğrenilebilir! Mesleği şu ya da bu olanlar, sakalı cübbesi ve talebeleri bulunmayanlar bu dini hakkıyla öğrenemezler. Dolayısı ile de en ufak bir laf edemezler! 
 
Maazallah bir kaç detay hususta yanılabilirler! Alimler yanılırsa peki? Allah onları affeder çünlü niyetleri halistir! 
 
Statükoya göre bir kişinin ünvanı hoca, alim, şeyh vs. değil de öğretmen, esnaf, işçi vs. ise o kişi dini kafadan bilmiyor demektir. Mesleğe bakılarak bir kişinin dini yeterince bilmediğine rahatlıkla hükmedilebilir.
 
Çünkü her meslek okulunda - atölyesinde öğrenilir. Bu zihniyete göre din bir uzmanlık sahasıdır, bir meslektir daha doğrusu! Oysa din belli kişilerin edindiği bir meslek değildir, inanan herkesin sorumluluk sahasıdır.


1516 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

Birkaç Fikri Kırıntı - 26/12/2023
Sabahın beşinde
LAİKLİK DİNSİZLİK MİDİR - 24/12/2023
.
Yerli Selefiler Milli Robot Yapmış - 03/02/2023
Hatalı Kandil Algısı - 26/01/2023
Kandil Var mı Yok mu?
Son Risale Dersi - 23/01/2023
Buldum Deme, Hep Ara
Şu Zamanda Akla Kurt Düşürmenin Önemi - 22/01/2023
.
Niyet Ettim Kırbaç İçin Namaz Kılmaya - 22/01/2023
Allah Dışı Kaygılara Kulluk Ettirmek
Mutsuz İnsan Projesi - 21/01/2023
.
Ruhlarımızdaki Şeriat Çatışması - 19/01/2023
Şeriat Yok Diye Yanacak Yıyız?
 Devamı