• https://api.whatsapp.com/send?phone=05521012184
  • https://www.twitter.com/@kifsamer
  • https://www.instagram.com/psikologizzetgullu
  • https://youtube.com/@psikologizzetgullu
Algı Tamircisi
www.izzetgullu.net
ALGILANAN DİN: İKİ ÖNEMLİ HUSUS
21/09/2014
SORUN AZ DİNDAR ÇOK DİNDAR YANİ NİCELİK SORUNU DEĞİL...
 
SORUN DİNDARLIĞIN NİTELİĞİ SORUNU...
 
BUNU BELİRLEYEN İSE KAYNAĞIN NE OLDUĞUDUR!
 
Kur'an, içinde her meseleye sürekli ve dengeli bir şekilde yer verdiği için bütüncül ve dengeli bir dindarlık yapısı inşa eder. Söz gelimi namazı da duyarlılığı da aklı kullanmanın önemini de cesaretin faziletini de olması gerektiği şekilde işler. Din anlayışınız bir tarafa kayarken hemen karşınıza diğer ayetler dikilir ve sizin uçlara kaymanızı önler, böylece sizi dengeler.
 
Cemaat, ekol yahut fırkalar içinde inşa olmuş dindarlık ise böyle değildir, oralarda bazı din telakkileri nedeniyle dindeki belli hususlar (ki bunları ilgili fırkanın öncülerinin kişisel ve felsefi bakış açıları belirler) daha fazla ön planda tutulur. Bu nedenle buralarda bir - iki yönü aşırı öne çıkarırken bir çok yönü anlaması güç bir biçimde geri kalmış tuhaf bir dindarlık tipolojisi yaratılır.
 
Mesela imana ağırlık verilirken toplumsal duyarlılık geride bırakılır ya da zikir yahut sünnet için aşırı titiz davranılırken yanında adam kesilse neredeyse selamün aleykum diye geçip gidecek, dünya yansa umurunda olmayacak türde ve tipte tuhaf dindarlık tipleri yaratılır. Bunun nedeni dini kaynağından değil; ara kitap, şahıs ve kaynaklardan öğrenmiş olmalarıdır.
 
(Bu pasaj web sayfamda yayınladığım "ALGILANAN DİN" adlı sanal kitabımdan alınmıştır...)
 
*** 

İmam Hatip Liselerinde Siyer, Fıkıh, Tefsir, Hadis, Kelam ve Kur'an meslek dersleridir. Kur'an ders sayısınca bunlardan sadece birisidir. Görüldüğü üzere burada dahi Kur'ana sadece 1 / 6 oranında yer verilir.

Bir de Kur'an dersinin anlama odaklı değil yüzünden iyi okuma, belli bölümleri ezberleme, iyi telaffuz eğitimi yani Tecvid vs. ağırlıklı olduğunu, mesajı anlamaya dönük bir gayretin bulunmadığını, anlama işinin Kur'an yoluyla değil, saf ve duru olan ilahi mesajı beşeri zan, tahmin ve çıkarımların arasında boğan Tefsir dersi marifetiyle yapıldığını düşünün...

Sonra bu geleneksel din telakkisinin din işini, dini öğrenme ve öğretme işini, hatta dini öğretecek hocalar yetiştirme işini bile ne hale getirdiğini tasavvur edin... Ardından da bu garipliğe bugüne değin bir hoca yahut alimden güçlü tek bir sesin ve feryadın dahi çıkmaması, üstelik de din işi böyle can çekişirken hemen herkesin son derece müsterih olabilmesi gerçeğini de üstüne ekleyerek bu işleri daha iyi anlamaya çalışın!



1295 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

Birkaç Fikri Kırıntı - 26/12/2023
Sabahın beşinde
LAİKLİK DİNSİZLİK MİDİR - 24/12/2023
.
Yerli Selefiler Milli Robot Yapmış - 03/02/2023
Hatalı Kandil Algısı - 26/01/2023
Kandil Var mı Yok mu?
Son Risale Dersi - 23/01/2023
Buldum Deme, Hep Ara
Niyet Ettim Kırbaç İçin Namaz Kılmaya - 22/01/2023
Allah Dışı Kaygılara Kulluk Ettirmek
Şu Zamanda Akla Kurt Düşürmenin Önemi - 22/01/2023
.
Mutsuz İnsan Projesi - 21/01/2023
.
Ruhlarımızdaki Şeriat Çatışması - 19/01/2023
Şeriat Yok Diye Yanacak Yıyız?
 Devamı