• https://api.whatsapp.com/send?phone=05521012184
  • https://www.twitter.com/@kifsamer
  • https://www.instagram.com/psikologizzetgullu
  • https://youtube.com/@psikologizzetgullu
Algı Tamircisi
www.izzetgullu.net
BİR HİPOTEZ UĞRUNA YA RAB NE RUHLAR BATIYOR
04/04/2015
Geçen hafta şizofreni konulu bir seminere katıldım. Bu semineri veren bir psikiyatri uzmanıydı!
 
Bu konuda ilgimi çeken husus şizofreni gibi en tıbbi denilen, en nörokimyasal duran sorunda bile bilinenlerin halen hipotez aşamasında olmasıydı. Bu konuda farklı farklı görüşler vardı ve hepsinin üst başlığı hipotezdi. X Hipotezine göre, Y hipotezine göre deniyordu! Düşünün sorunun yapısına göre bilinenler yıllardır değişmiyor ama tanı kriterleri vs her geçen gün değişiyor!
 
Buradan şu beş sonuç çıkıyor aslında:
 
Daha en ağır, yüzde yüz yapısal ve kimyasal gibi duran şizofreni bile henüz kesinliğe kavuşmuş değil! Bu konudaki tüm bilgiler bile halen birer tezden, hipotezden ibaret!
 
İki: Psikiyatri bir hipotez uğruna en ağır tanıları koyuyor, onca yıkıcı yan etkileri bulunan en ağır psikotik ilaçları başlıyor. Evet bir hipotez uğruna! Hipotez yani henüz bilimsel olarak kesinleşmemiş bir görüş, kanaat, iddia ve inanç adına!
 
Kağıt üzerindeki bilimsel sonuç bu ise pratik işleyişte "Şu varsa hastalık şu, bunlar varsa şu, tedavisi de bu" şeklinde bu kadar iddialı olunabilir mi? Ama olunuyor işte... Bilim, kesinlik, ispat değil; iddia, sav, inanç, görüş, kabul üzerinden bu denli ahkam kesilebiliyor!
 
Üç: Şizofreni gibi en tıbbi duran, en hastalığa yakın olan sorunda bile durum böyleyse gerisini varın siz düşünün!
 
Zaten antidepresanların içinde "...etki ettiğine inanılan" türü bir ibare geçer. Düşünün; İnançtan bahsediliyor! "Etki ettiğine inanılan" deniyor. Yani etki mekanizması kesin değil; sadece bu yönde bir inanç / kabul var! Birilerinin kanaati (inancı) uğruna tanılar konuluyor, kutu kutu ilaçlar başlanıyor. Sağlık işi inanç, görüş, kanaat üzerine kurulu olur mu? Bilimde ispat / kesinlik esas değil midir? Kesin olmayan, hipotezle yürüyen, inançla işleyen bir alan bilim olabilir mi?
 
Dört: Hem böylece zaman zaman çıkıp toplumun gözünün içine baka baka "Aşkın kimyası çözüldü, aşık olmak tamamen nörokimyasal bir olay, yalan söylemek genetikmiş" vs diyenlerin ne kadar yalancı oldukları da ortaya çıkmış olmuyor mu? Daha şizofreniyi bile izah edemeyen, bu ağır ve tamamen kimyasal görünümlü tabloyu bile hipotezle izah edebilen bir alanda sıra aşkın kimyasına gelmiş olabilir mi?
 
Beş: Yeni yeni yaygınlaşan toplum ruh sağlığı merkezlerindeki sosyal etkinliklerin, sanatsal uğraşıların şizofreni ataklarını önlediği, en kötü ihtimalle de geciktirdiği gözleniyor. Öyleyse benim de şizofreni hipotezim şu:
 
1.Bırakın anksiyetenin, depresyonun vs. hastalık olmasını büyük ihtimalle şizofreni bile hastalık değil!
 
2.Resim, müzik, kesme yapıştırma türü aktiviteler ilaçlardan bile daha fazla etkili! Üstelik de şizofrenide dahi! Madem bu iş tez / hipotez işi, alın size bir yenisi daha!
 
SONUÇ

Bir hipotez uğruna ya Rab ne ruhlar batıyor!


1152 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

Birkaç Fikri Kırıntı - 26/12/2023
Sabahın beşinde
LAİKLİK DİNSİZLİK MİDİR - 24/12/2023
.
Yerli Selefiler Milli Robot Yapmış - 03/02/2023
Hatalı Kandil Algısı - 26/01/2023
Kandil Var mı Yok mu?
Son Risale Dersi - 23/01/2023
Buldum Deme, Hep Ara
Niyet Ettim Kırbaç İçin Namaz Kılmaya - 22/01/2023
Allah Dışı Kaygılara Kulluk Ettirmek
Şu Zamanda Akla Kurt Düşürmenin Önemi - 22/01/2023
.
Mutsuz İnsan Projesi - 21/01/2023
.
Ruhlarımızdaki Şeriat Çatışması - 19/01/2023
Şeriat Yok Diye Yanacak Yıyız?
 Devamı