• https://api.whatsapp.com/send?phone=05521012184
  • https://www.twitter.com/@kifsamer
  • https://www.instagram.com/psikologizzetgullu
  • https://youtube.com/@psikologizzetgullu
Algı Tamircisi
www.izzetgullu.net
HATALI SİNİRLİLİK ALGISI VE SİNİRLİLİKLE DOĞRU MÜCADELE
19/08/2014
Her insan bazen o sebeple bazen de bilemediği bir nedenle ama mutlaka, özellikle de dönem dönem sinirli olur. Bunda bu işlerden nemalanan uzmanlar hariç ne mantıken ne de bilimsel bakımdan hiç bir anormallik yoktur. Bu süreç yaşanır, vakti gelince, gereken süre dolunca biter gider.

Sorun burada değildir; sorun sinirli olma algımızdadır. Bizler sinirli olunca mutlaka sinirli davranmaya mecburuz gibi bir algıyla yetiştiriliyoruz. Çevremiz böyle mesaj ve örneklerle dolu. Uzmanlar dahi sinirli ve agresif eylemleri yok etmek için sinirli diye tanımlanan duygusal süreci azaltmaya çalışarak bu algıyı diri tutar, sürekli bu yanlış algıyı, yargıyı ve eğilimi beslerler. Bu nedenle beynimizde ve bilinçaltımızda inşa olmuş temel algı ve eğilim şudur:

"Sinirli isem mutlaka sinirli davranırım, bu kaçınılmazdır. Öyleyse sinirli ve agresif davranmamak için sinirli duygusal süreçten hemen kurtulmalıyım." Bu yanlış algı ve yol açtığı eğilim süreçle savaşmaya, bu ise süreci felaket gibi yorumlayarak beslemeye yol açar.

Böyle olunca kişiler sinirli davranmamak için, sinirli davranmamak için sinirden kurtulmaları gerektiğine inandıkları için, sinirli olmaktan hemen kurtulmaya çalışma (mücadele etme) hatasına düşüyorlar. Bu temel yaklaşım hatası ile ateşe benzin döküyor, ateşi yelliyor, böylece süreci besliyor, mevcut süreci kendi elleriyle uzatıyorlar.

Çare sinirlilik denilen geçici psikolojik halden hemen kurtulmaya çalışmak değil (çoğu uzman bile bu hatayı işler. Bu nedenle sinirlilik eşittir sinirli davranmak kaçınılmazdır algısını besler); "Sinirliyim bu günlerde ama sinirli davranmamak elimde. Sinirli bir duygusal modda olmam sinirli eylemler üretmemi gerektirmiyor, bu mümkün" der, sinirli olduğumuz halde sinirli davranmazsak, yani sinirlilik dediğimiz duygusal sürece değil; bu sürecin sinirli eylemler ve sonuçlar doğurmasına fırsat vermez, adına sinirlilik denilen bir duyguyla savaşmaz, duyguya değil de eyleme (sonuçlarına) yoğunlaşırsak hem siniri o kadar sorun etmeyiz (çünkü sinirli eylem doğuramayan bir sinir beynimizce fazla önemsenmez) hem de eyleme dönüşemeyen sinir sadece duygu olarak yaşanacağı için kısa sürede söner gider...

Not: Sinirliyken bu güçlü eğilimin eyleme dönüşmesine mani olmayı kolaylaştırmak için Google adlı arama motorunda, "Nefes ve Eklem Egzersizi: Psikolog İzzet GÜLLÜ" yazınca çıkan yazıyı okumanız, orada tüm detayıyla anlatılan metodu bu süreçte daha yoğun bir şekilde yaşamınıza tatbik etmeniz büyük fayda sağlayacaktır. 



1596 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

Birkaç Fikri Kırıntı - 26/12/2023
Sabahın beşinde
Hatalı Kandil Algısı - 26/01/2023
Kandil Var mı Yok mu?
Son Risale Dersi - 23/01/2023
Buldum Deme, Hep Ara
Niyet Ettim Kırbaç İçin Namaz Kılmaya - 22/01/2023
Allah Dışı Kaygılara Kulluk Ettirmek
Şu Zamanda Akla Kurt Düşürmenin Önemi - 22/01/2023
.
Mutsuz İnsan Projesi - 21/01/2023
.
Ruhlarımızdaki Şeriat Çatışması - 19/01/2023
Şeriat Yok Diye Yanacak Yıyız?
T.C. Teheccüde Kalkmıyor - 16/01/2023
Dini Olan Devlet Tağutlaşır
7 Milyarı Kesip Doğrayacak Mıyız? - 16/01/2023
 Devamı