• https://api.whatsapp.com/send?phone=05521012184
  • https://www.twitter.com/@kifsamer
  • https://www.instagram.com/psikologizzetgullu
  • https://youtube.com/@psikologizzetgullu
Algı Tamircisi
www.izzetgullu.net
DİKKAT BOZUKLUĞU VE HİPERAKTİVİTE SÖMÜRÜSÜ
21/04/2015
Dikkat ve hiperaktivite testlerinin tamamı uydurmadır. İçi bilimsel değeri olmayan tuzak sorularla doludur. O testi alıp da DEHB çıkmayan çocuk sayısı nadirdir. Bunlar oltaya takılan yemdir. Yıllardır bu alandaki teşhislerde isabet % 10 diye bağırıyorum.
 
Bu oran iki sene önce bilimsel bir araştırma sonucuyla da aynen teyit edildi. Çıkan sonuç % 12... 2 puan fark var benim klinik gözlemimle bu sonuç arasında! Bilimsel araştırmalarda % 2'lik bir yanılma payı vardır, malum...
 
 
Dikkat bozukluğunun üç temel kriterinden birisi çocuğun sevdiği bir aktiviteyi bile 10-15 dakika yapamamasıdır. Sizin çocuk muhtemelen savaş oyununun başına geçince yarım saat önüne koyduğunuz cipse bile aldırmıyor. İkinci temel kriteri de derslerinde bu sebeple ortaya çıkan anlamlı düzeydeki başarısızlıktır. Öyle alelade bir başarısızlık değil, anlamlı düzeyde olacak... Neredeyse tüm dersleri etkilenecek... Ve bu sırf bu sebeple olacak...
 
 
Üçüncüsü de altta hiperaktivite olacak... Zaten bu zeminde ortaya çıkan bir sonuçtur dikkat bozukluğu. Bu zemin yoksa dikkat bozukluğu da yoktur. İkisi et ile tırnak gibidir.
 
Hiperaktivitenin tek geçerli kriteri ise dürtüsel hareketliliktir. Yani yer, zaman, mekan ayırt etmeyen bir hareketlilik. Şurada çok hareketli ama burada sakin ise dürtüsellik yoktur. Bu yoksa hiperaktivite asla yoktur. Şimdi sahtekarlar "dürtüselliğin eşlik etmediği hiperaktivite sorunu" diye bir uydurma tanı çıkardılar. Bu kalbi olmayan insan demek gibi bir saçmalıktır.
 
Bu yoksa hiperaktivite yoktur. Hiperaktivite ve yukarıda saydığım diğer 2 kriter yoksa dikkat bozukluğu yoktur. Çocuğunuzun bunlar olmadan ortaya çıkan dikkat sorunu bozukluk değildir, dağınıklıktır. Bu ayrıma kimse dikkat etmez. Yine dikkat edilmeyen bir husus hiper-aktiviteyi hiper-aktiflik sanmaktır. Oysa burada kast edilen çocuğun aşırı yaramaz olması değildir (hiperaktif sıfatı aşırı hareketli olmayı tanımlar sadece) sadece, aktivitelerindeki hiperliktir. Yani tüm aktivitelerinde bir hiper hareketlilik söz konusudur. Çocuğun sadece koşup oynaması vs değil; tüm aktivitelerinde aşırı bir taşkınlık olmalıdır.
 
Bakın hareketli değil, fazla hareketli değil, hatta süper hareketlilik dahi değil, daha ilerisi olan hiper hareketlilik... Boşuna hiperaktivite denilmemiş. Yoksa süperaktivite derlerdi. İşte tüm bu aşamaları aşacak düzeyde bir aktivite hiperliği olacak. Bu, sadece oyun oynarken, koşarken değil, ders ve benzeri tüm aktivitelerinde geçerli olacak.
 
Tüm bu şartları taşıyan çocuk sayısı bence % 1 bile değildir. Statüko bu temel kriterleri esnettiği, bu temel ölçüleri onlarca uyduruk test sorusu arasında yok ettiği için hemen her çocuğa bu uyduruk tanılar konuyor. Yüzde 12'lik bir vahim tanı isabet oranına dahi çıtı çıkmayanların, hala aynı hataya güle oynaya devam edenlerin umurunda mı sizin çocuklarınız!
 
Çocuklar için en büyük felaket böyle uzmanlar dünyasında ve kendilerini hemen bu ellere teslim etmeye dünden hazır takıntılı ana baba ellerine emanet yaşamalarıdır.


1281 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

Birkaç Fikri Kırıntı - 26/12/2023
Sabahın beşinde
Hatalı Kandil Algısı - 26/01/2023
Kandil Var mı Yok mu?
Son Risale Dersi - 23/01/2023
Buldum Deme, Hep Ara
Şu Zamanda Akla Kurt Düşürmenin Önemi - 22/01/2023
.
Niyet Ettim Kırbaç İçin Namaz Kılmaya - 22/01/2023
Allah Dışı Kaygılara Kulluk Ettirmek
Mutsuz İnsan Projesi - 21/01/2023
.
Ruhlarımızdaki Şeriat Çatışması - 19/01/2023
Şeriat Yok Diye Yanacak Yıyız?
7 Milyarı Kesip Doğrayacak Mıyız? - 16/01/2023
T.C. Teheccüde Kalkmıyor - 16/01/2023
Dini Olan Devlet Tağutlaşır
 Devamı