• https://api.whatsapp.com/send?phone=05521012184
  • https://www.twitter.com/@kifsamer
  • https://www.instagram.com/psikologizzetgullu
  • https://youtube.com/@psikologizzetgullu
Algı Tamircisi
www.izzetgullu.net
CAZİP OLAN CEZBEDER
03/12/2017
Bir ülkede kitapların içerik kalitesi artmazsa o ülkede gerek bireysel gerekse de toplumsal zeka artmaz.
 
Sadece bireylerin değil, milletlerin de bir zeka seviyesi vardır. Zeka büyük ölçüde genetiktir ancak çevre koşullarından da etkilenir. Bu çevre faktörlerinin başında eğitim gelir.
 
Bir ülkede kitap yayın işi tamamen ticari bir mantıkla işleyen, bu sebeple de satış baskısı altında iş yapan yayınevlerine havale edilmiş ise orada düşünce hayatı ölmeye mahkum olur.
 
Sizin isterse Aristo kadar, Eflatun ayarında yaratıcı fikirleriniz olsun. Şayet bu bir aşk yahut polisiye kurgu romanı kadar satmayacaksa yayınlayamazsınız. Böyle bir ülkede zihinsel gelişim olur mu?
 
Böyle bir toplum hakikat namına 300 sayfa Hz. Hatice, Hz. Zeynep, Kabirde İlk Gece türü kitaplar okur. 1400 sene evvel yaşamış bu kişiler ve kabirdeki ilk gece hakkında vs bu kadar malumatı nereden buldunuz diye soran bir Allah'ın kulu da olmaz. Böyle bir toplum bu masal kitaplarını dini hakikat diye birbirlerine kandillerde vs hediye ederler. Tarihi romanları tarih ilmi zanneden kitleler çıkar ortaya. Böyle toplumlar bilgiye değil kurguya hayran olur.
 
Böyle bir topluma niye Batıya hayran denebilir mi? Elbette cazip olan cezbeder. Elbette bu toplum Batıya hayran olacak! Başka nereye olacak? Sırf dinimiz aynı diye doğuya mı olacaktı? Din tek başına doğuya hayran olmaya yetiyor mu? Doğu ne üretti de biz kendisine hayran olmadık? Suç bu toplumun mu?
 
Batıda mesela bazı ülkeler her yayınlanan kitaptan belli sayıda alıp ülkedeki tüm kutüphanelere hediye ediyor. Bunun gibi teşvik edici bazı uygulamalar var çoğunda.
 
Gazeteler hakeza! Hep aynı kişiler yazar. Aynı kişiler her gün yeni bir şey üretebilir mi? Böylece önce yazanların sonra onları okuyanların zihinleri körelmez mi? Sonra da hamam dedikodusu ülkenin yayın hayatı ve toplumsal kültürü haline gelmez mi?
 
Zihinsel kalkınma olmadan hiç bir kalkınma olmaz. Kitabevlerinin test ve kırtasiye dükkanlarına çevrildiği bir ülkede zihinsel kalkınma olmaz.
 
Böyle bir toplumun okuyanlarını da sabah akşam hep aynı kitapları okutan dini guruplar kafalayıp maniple eder. Zihni ve fikri hür bireyler olması gereken bu az sayıda kişi de ismi konulmamış birer mürit haline gelir. Böylece ayakta kalmaya çalışan son çamlar da devrilir ve koca bir ülkenin zihin gelişimi üç beş aynı insanın uhdesine ve inisiyatifine havale edilir.


536 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

Birkaç Fikri Kırıntı - 26/12/2023
Sabahın beşinde
LAİKLİK DİNSİZLİK MİDİR - 24/12/2023
.
Yerli Selefiler Milli Robot Yapmış - 03/02/2023
Hatalı Kandil Algısı - 26/01/2023
Kandil Var mı Yok mu?
Son Risale Dersi - 23/01/2023
Buldum Deme, Hep Ara
Şu Zamanda Akla Kurt Düşürmenin Önemi - 22/01/2023
.
Niyet Ettim Kırbaç İçin Namaz Kılmaya - 22/01/2023
Allah Dışı Kaygılara Kulluk Ettirmek
Mutsuz İnsan Projesi - 21/01/2023
.
Ruhlarımızdaki Şeriat Çatışması - 19/01/2023
Şeriat Yok Diye Yanacak Yıyız?
 Devamı