• https://api.whatsapp.com/send?phone=05521012184
  • https://www.twitter.com/@kifsamer
  • https://www.instagram.com/psikologizzetgullu
  • https://youtube.com/@psikologizzetgullu
Algı Tamircisi
www.izzetgullu.net
METAFİZİK GEVŞEME
07/12/2017
Psikolojide vekaleten öğrenme denilen bir kavram vardır. Bazı bilgiler ilgili kişilerin bizzat kendi çabalarıyla değil, bazı kişilerin şahsında öğrenilir. Örneğin bir kişi elini sıcağa değdirdiğinde eli yanarsa bunu gözlemleyen yahut daha sonra işiten kişiler ateşin insan elini yaktığı bilgisini öğrenir. Buna vekaleten yani başkasının şahsında öğrenme denilir.
 
Bu öğrenme şekli daha ziyade dini sahada, din ile ilgili bilgilerin öğrenilmesinde geçerlidir. Çoğu insan anlama, kavrama, karar verme konularında kendilerini yeterli ve yetkin görmez. Bu sebeple otorite olarak düşündükleri bazı kişileri ve kesimleri gözlemler, onların tutumlarına bakarak bir karar, inanç ve yargı sahibi olurlar.
 
Son yıllarda dinin daha fazla öne çıkmasıyla önce insanların ilgisi bu alana yoğunlaştı. Böylece bu sahadaki bazı sorunlar daha fazla göze gelmeye, daha çok göze görünmeye başladı. Bunda sosyal medya organlarının vb. iletişim imkanlarının da kuşkusuz ki büyük rolü olmuştur.
 
Tarikatlardaki itikadi vb yanlışlar ve çelişkiler, cemaat vb yapıların bazı hataları, örneğin FETÖ örgütünün cemaat olduğu ve din adına hareket ediyor göründüğü dönemde hak hukuk tanımadan soru çalabilmesi, liyakatsiz kadrolaşmalarda bulunması, dindar olarak bilinen nice kişinin bürokraside vs hızla zenginleşmesi veya bu yöndeki söylemler vekaleten öğrenmeye eğilimli ve hazır olan geniş halk kesimlerinin imanlarında bir alabora yarattı, dini inançlarında metafizik bir gevşeme ortaya çıkardı.
 
Zaten son yıllarda deizmin arttığı yönündeki tespitler de bu tespitimi doğrular niteliktedir. Biz istediğimiz kadar din ayrı müslüman ayrı diyelim. Müslüman kimliği taşıyan, en çok da bu kimliğine aşırı vurgu yapan insanların hatası dine bakışı öyle veya böyle etkilemektedir. Bu esasında mantıksız bir ilişki biçimi veya hatalı bir zihinsel çıkarım değildir. Zira din insan eliyle bize gelmiştir. Güvenilmesi beklenen insanlara güven kaybolduğunda din hakkında da bir güven yitiminin olması kaçınılmazdır.
 
Dine bakıştaki bu algı bozulması, en çok da din ile irtibatı daha düşük bir yoğunluğa sahip olan sade, sokaktaki suça meyilli kişilerde ciddi düzeyde bir metafizik gevşemeye yani itikadi rahatlığa neden oldu. Bu itikadi gevşeme dinin ve inancın bazı suçlara karşı caydırı olma vasfını yok etti. Bir çok kişide ortaya çıkan bu gizli inanç yitimi veya metafizik gevşeme olgusu dediğim gibi, özellikle bazı suçlarda taşıması gereken caydırıcılık vasfını ortaya koyamaz hale geldi.
 
Artan cinsel suçlara, kadına şiddete vs biraz da bu gözle bakılmasının faydalı olacağını düşünüyorum. Bu konudaki önerim şudur: İnsanlar dini fazla öne çıkaracaklarsa onu iyi temsil etmeleri gerektiğinin bilincinde olmalılardır. Aksi halde dini fazla öne çıkarmayarak kendi özel dünyalarında yaşamalıdırlar. Böylece hata ve kusurları sadece Allah ile kendi aralarında kalmalı, hiç olmazsa dinin saygın imajına zarar vermek ve bir çok insanda metafizik gevşemeye yol açmak gibi bir vebale neden olmamalılardır.


620 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

Birkaç Fikri Kırıntı - 26/12/2023
Sabahın beşinde
LAİKLİK DİNSİZLİK MİDİR - 24/12/2023
.
Yerli Selefiler Milli Robot Yapmış - 03/02/2023
Hatalı Kandil Algısı - 26/01/2023
Kandil Var mı Yok mu?
Son Risale Dersi - 23/01/2023
Buldum Deme, Hep Ara
Şu Zamanda Akla Kurt Düşürmenin Önemi - 22/01/2023
.
Niyet Ettim Kırbaç İçin Namaz Kılmaya - 22/01/2023
Allah Dışı Kaygılara Kulluk Ettirmek
Mutsuz İnsan Projesi - 21/01/2023
.
Ruhlarımızdaki Şeriat Çatışması - 19/01/2023
Şeriat Yok Diye Yanacak Yıyız?
 Devamı